Latar Belakang

Mengenai Kami

Sejarah Pusat Antarabangsa Universiti Malaysia Kelantan

2012: UNIT HAL EHWAL ANTARABANGSA

Pusat Antarabangsa Universiti Malaysia Kelantan hari ini bermula sebagai Unit Hal Ehwal Antarabangsa pada Julai 2012 di bawah tadbir urus Pejabat Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa).

2013: PEJABAT ANTARABANGSA UMK (UMK-IO)

Dengan tanggungjawab yang semakin meningkat, kepentingan yang semakin tinggi dan peningkatan bilangan pelajar antarabangsa di UMK lebih daripada dua puluh (20) negara yang berbeza, Unit Hal Ehwal Antarabangsa semakin matang untuk menjadi Pejabat Antarabangsa UMK (UMK-IO).

2019: PUSAT ANTARABANGSA DAN PEMASARAN (CIM)

UMK-IO telah dijenamakan semula menjadi Pusat Antarabangsa dan Pemasaran (CIM).

NOV 2019 - TERKINI: PUSAT ANTARABANGSA UNIVERSITI MALAYSIA KELANTAN

Untuk menjadi setading dengan pejabat antarabangsa Universiti Awam (UA) lain, pelantikan Wakil Rantau dibuat dikalangan staf akademik UMK. Inisiatif ini melahirkan Pusat Antarabangsa Universiti Malaysia Kelantan pada 19 November 2019, dengan visi untuk menjadi pusat rujukan dalam menguruskan hal ehwal antarabangsa, menggalakkan perkongsian global dan memudahkan pendidikan antarabangsa.

Selain menjadikan pengambilan pelajar antarabangsa sebagai tumpuan lazim kami, UMK International menggalakkan perkongsian global antara UMK dan universiti atau institut di luar negara. Terutamanya, sokongan padu terus diberikan kepada pelajar dan mobiliti kakitangan yang berulang kali meningkatkan keterlihatan Universiti dan reputasi antarabangsa. Pelbagai program utama dan inisiatif dalaman sedang diteruskan untuk memperkukuh peranan UMK Antarabangsa dan yang paling penting, untuk menginstitusikan pengantarabangsaan dalam UMK secara berterusan.

‘Siri Bicara Duta’ dan ‘Teh Hi-Teh Duta’ adalah acara tahunan wajib yang membolehkan Universiti bekerjasama rapat dengan diplomat asing; 'Program Rujukan Pelajar' memberi inspirasi kepada pelajar antarabangsa dan alumni antarabangsa untuk merekrut proksi selain mempunyai ejen berdaftar yang diiktiraf dunia sebagai rakan sekutu kami; 'Hi-Five Summer Camp' ditetapkan sebagai program mobiliti fokus yang memuncak kekuatan Fakulti mendedahkan peserta kepada enam laluan berbeza iaitu Warisan, Inovasi, Makanan, Industri, Veterinar dan Sains Bumi, di samping memperjuangkan yang terkemuka dan dekad- program mobiliti panjang seperti 'Perusahaan Sosial untuk Pembangunan Ekonomi' (SEED), dipuji sebagai Projek Kelestarian Didorong Pelajar Terbaik Tahun Ini oleh Anugerah Triple E Asia Pasifik 2020.

Akhir sekali, 'International Connect' dan 'International Day' adalah program yang penting dalam merapatkan kerjasama antara UMK International dan pelbagai pihak berkepentingan termasuk Kementerian Pendidikan, Perkhidmatan Global Pendidikan Malaysia, penyelaras pengantarabangsaan fakulti, pelajar antarabangsa, pengarah/ kakitangan tempatan. dan pejabat antarabangsa global dan komuniti global pada umumnya.

About Us

Visi

Menjadi pusat yang dirujuk dalam menguruskan hal ehwal antarabangsa, menggalakkan perkongsian global dan memudahkan pendidikan antarabangsa.

Misi

Untuk menyediakan perkhidmatan yang cekap dan berkualiti kepada masyarakat antarabangsa di dalam dan di luar Universiti.

Objektif

1. Memastikan 70% daripada jumlah sasaran pelajar antarabangsa di UMK tercapai

2. Memastikan 80% daripada jumlah agen perekrutan pelajar antarabangsa di UMK tercapai

3. Memastikan 80% pas pelajar dan tanggungan diperakukan dalam 7 hari bekerja dari tarikh terima pasport pelajar